Rovatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LMP tagjaink blogja

Közélet! Vélemény! Lehet más a politika!

események

2011.03.10 Nyíregyháza, Luther u 5. Rolling Rock Söröző LMP klub Schiffer Andrással

fótóalbum

SZSZB LMP a facebookon

Friss topikok

Nők elleni erőszak - a struccpolitika nem megoldás!

2010.11.26. 14:21 gonzeee

 Nem halogatható tovább egy hatékony és átgondolt intézkedéscsomag kidolgozása, mellyel eredményesen lehet fellépni a nők ellen elkövetett erőszakkal szemben. A magyar nők tömegesen szenvednek a fizikai, verbális, lelki, gazdasági, vagy szexuális erőszak valamely megnyilvánulásától – hívja fel az LMP a parlamenti pártok figyelmét a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetésének világnapján.

A nők elleni erőszak számos formában fejti ki romboló hatását a magyar társadalomban: a fizikai, verbális, lelki, gazdasági, vagy szexuális erőszak valamely formáját nők tömegei szenvedik el.

Évről évre emberek tucatjai – szinte kizárólag nők – halnak meg a családon belüli erőszak következményeként. A statisztikai adatok kimutatják, hogy a nők ellen elkövetett bűncselekmények között egyértelműen ez a leggyakoribb halálozási ok – még annak ellenére is tudjuk ezt, hogy az otthon falai között folyó erőszak a privát szféra sérthetetlensége okán gyakran láthatatlan. Az áldozat számára ez jelentősen megnehezíti a segítségkérést, a környezet számára pedig a segítségnyújtást.

A jelenlegi intézményrendszer nem biztosít megfelelő védelmet számukra, de a nemi erőszak és a szexuális zaklatás törvényi szabályozása is hiányos.

A CEDAW Egyezmény – a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájának felszámolásával foglalkozó ENSZ egyezmény – bizottsága legutóbbi ajánlásában aggodalmát fejezte ki a magyarországi helyzet miatt, és sürgette hazánkat, hogy “dolgozzon ki egy átfogó koncepciót a nők elleni erőszak valamennyi formájának megelőzése és kezelése érdekében.”

A nők elleni erőszak hazai helyzetéért az elmúlt 20 év kormányai egytől egyig felelősek. Az LMP szerint társadalmi párbeszédre és a megfelelő intézkedések mielőbbi kidolgozására van szükség, mert nem odázhatjuk tovább a nők elleni erőszak problémájának fel-, illetve elismerését. Az LMP a közeljövőben konkrét javaslatokkal áll elő, és számít a kormánytöbbség támogatására. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szszblmp.blog.hu/api/trackback/id/tr212474767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.