Rovatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LMP tagjaink blogja

Közélet! Vélemény! Lehet más a politika!

események

2011.03.10 Nyíregyháza, Luther u 5. Rolling Rock Söröző LMP klub Schiffer Andrással

fótóalbum

SZSZB LMP a facebookon

Friss topikok

Az LMP a felsőoktatási törvény vitaanyagáról: társadalmi mobilitást és minőséget!

2010.11.08. 22:29 gonzeee

A Lehet Más a Politika üdvözli, hogy társadalmi vita kezdődik a felsőoktatási törvény koncepciójáról, ám reméli, hogy a kormány érdemi, és nem látszatkonzultációkra készül.

Egy internetes közösségi oldalon még a kormány vitairatának megjelenése előtt több tízezer hallgató tiltakozott a kiszivárgott részletek ellen. Az aggodalom érthető: a felsőoktatás rendszerváltás után lezajlott demokratizálódása viszonylag széles rétegek előtt nyitotta meg a társadalmi felemelkedés lehetőségét. A társadalmi mobilitás amúgy is szűk csatornáinak tehát nem szabad tovább szűkülniük. Csak egyetérteni lehet ugyanakkor azzal a Kormányzati szándékkal, hogy „a felsőoktatás minden területén – oktatás, kutatás, intézményi irányítás - kiemelt szerepet kapjon a minőség”. Arról kell szólnia a törvénykoncepció vitájának, hogy a társadalmi mobilitás lehetősége és a minőség követelménye hogyan egyeztethető össze.Komoly dilemmák sora vár feloldásra: például a hallgatói önkormányzatok jogait semmi szín alatt nem szabad csorbítani, ugyanakkor biztosítani kell azok eddiginél nagyobb átláthatóságát és a tényleges hallgatói részvételt.

Az LMP üdvözli, hogy a felsőoktatási reformban fontos szerepet kap a társadalmi konzultáció. De egyúttal nyomatékosan kérjük, a hallgatók közösségének eddig megfogalmazott aggályait és a vitában megfogalmazandó javaslatait vegyék komolyan, és ne az legyen a konzultáció vége, hogy az igazán kényes kérdéseket miniszteri rendelet szabályozza csupán. A fél éves társadalmi egyeztetés során az LMP is be fogja mutatni részletes javaslatait arról, hogy miképpen ötvözhető a hatékonyság követelménye, a részvétel elve és az igazságosság, a társadalmi mobilitás növelésének szándéka.

Szólj hozzá!

Címkék: országos ügyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szszblmp.blog.hu/api/trackback/id/tr872434883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.