Rovatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LMP tagjaink blogja

Közélet! Vélemény! Lehet más a politika!

események

2011.03.10 Nyíregyháza, Luther u 5. Rolling Rock Söröző LMP klub Schiffer Andrással

fótóalbum

SZSZB LMP a facebookon

Friss topikok

Elkészült az LMP költségvetési koncepciója

2010.10.29. 11:08 gonzeee

Az idei büdzsére alapozva „Fenntarthatóság és szolidaritás” címen alternatív költségvetési koncepciót dolgozott ki az LMP, melyet október 28-án, csütörtökön Schiffer András és Scheiring Gábor mutatott be.

Schiffer András frakcióvezető elmondta: olyan országot szeretnének, ahol az adó- és költségvetési politika nem mélyíti a társadalmi különbségeket. A kormány azonban olyan adórendszer irányába mozdul el, ami a 200 ezer forint alatt keresőktől vesz el és a gazdagok zsebébe lapátol át súlyos százmilliárdokat. Olyan költségvetési politikát tudnak elképzelni, amelyik ökológiai adóreformra és járulékcsökkentésre épül. A Fidesz előtt két választás áll: vagy kitartanak a jelenlegi igazságtalan, neokonzervatív gazdaságpolitika mellett és félreteszik az alkotmányos biztosítékokat, vagy komolyan veszik a jogállamot, de akkor végig kell gondolniuk, hogy üthetnek-e akkora rést a költségvetésen, amit alkotmányos eszközökkel nagyon nehéz betömködni.
Az LMP költségvetési politikája része annak az alternatívának, amely úgy kívánja megújítani a magyar demokráciát, hogy az állampolgári részvétel irányába változtatná meg annak szerkezetét. Emellett fontos, hogy egyszerre kell kezelni a gazdasági-foglakoztatási krízist és felkészíteni a gazdaságot az ökológiai válság kihívásaira.

Az elkészült koncepcióval azokat a prioritásokat akarták bemutatni, amelyek mentén elképzelhetőnek tartják a költségvetési folyamat hosszú távú alakítását. A felelősség, a fenntarthatóság és szolidaritás rendezői elveit tartották szem előtt, ami szöges ellentétben áll a kormány politikájával.
Nem gondolkoznak jelentős kiadásnövelésben, mert elfogadják a háromszázalékos hiánycél tartását. Az esetlegesen előforduló kiadásnöveléseket minden esetben kiadáscsökkentéssel ellensúlyoznák. A „Fenntarthatóság és szolidaritás” című koncepció egy hosszú távon is életképes, ökológiai adóreform bevezetésének irányába tesz lépéseket. Szakít a kormányzat jelenlegi elképzeléseivel és négysávos progresszív jövedelemadó-rendszert vezetne be, miközben visszaállítanák a tőkejövedelmek adóját.

A szakértők számításai szerint az ökológiai adóreform körülbelül 220 milliárd forintos többletbevételhez juttatná a költségvetést. A szolidáris adórendszer irányába tett előrelépés, a tőzsdei nyereségadó megemelése és az egységes tőkeadózás körülbelül plusz húszmilliárd forintos bevételt jelentene. Emellett megtartanák a kormányzat szektorális adóit, vagyis az úgynevezett Robin Hood adókat.
A kiadási oldalon egy ötszázalékos járulékcsökkentést képzelnek el, ami körülbelül 300 milliárd forintos kiadást jelentene. Ez megérné, mert harmóniában állna a szolidaritás elvével, illetve a szakértők többsége szerint azért is szükség van rá, hogy valóban több tízezer munkahelyet lehessen teremteni.

Ezek mellett egy ötvenmilliárd forintos egészségügyi csomagot is terveznének. Ebbe beletartoznának a megelőzési programok, a beteg- és a háziorvosi ellátás fejlesztése valamint egy bérfejlesztés. Elindítanának egy környezetpolitikai csomagot is, amelynek lényege a lakásfelújítás, a hulladékgazdálkodás és a tájgazdálkodás támogatása lenne. Alternatív költségvetési koncepciókkal a következő években is szeretnének előállni, mert komolyan veszik azt az ígéretet, hogy a ciklus végére kormányképes alternatívát tudjanak felmutatni a Fidesz-KDNP pártszövetséggel szemben.

Szólj hozzá!

Címkék: politikai program országos ügyek

A bejegyzés trackback címe:

https://szszblmp.blog.hu/api/trackback/id/tr252407366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.