Rovatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LMP tagjaink blogja

Közélet! Vélemény! Lehet más a politika!

események

2011.03.10 Nyíregyháza, Luther u 5. Rolling Rock Söröző LMP klub Schiffer Andrással

fótóalbum

SZSZB LMP a facebookon

Friss topikok

Dr. Pápai László gondolatai a lakáspolitikáról

2010.09.23. 11:47 gonzeee

Véleményem szerint a lakáspolitika több mint a lakásépítés dinamikájának szabályozása, több mint az ehhez kapcsolódó építőipari iparágra gyakorolható befolyás.

A lakáspolitika a lakhatás feltételeire gyakorolt hatásrendszer, kölcsönhatásában a gazdaság működőképességével, ezen keresztül a társadalom életminőségével.Amennyiben ez a meghatározás elfogadható, úgy a következő tényezőket és e tényezők egymásra hatását, összefüggéseit óhatatlanul elemezni, vizsgálni szükséges:

     A demográfiai állapotok és a gazdaság összefüggései.

Ebben az összefüggésben a kor-összetétel (KOR-FA) társadalmi jövedelemtermelő képességre gyakorolt hatásait szükséges elemezni. Mekkora a munkaképes korúak, a nyugellátásra jogosultak aránya, milyen ütemben milyen arányban várható a felnövekvő generációk munkaképes korba lépése, a születések és a halálozások trendje milyen távlatokra enged következtetni.  

    A demográfiai állapotok és a lakhatás összefüggései.

         Ez az összefüggés a család-modelleken keresztül segít bemutatni a lakhatási szokásainkat. Jellemző-e, ha igen milyen feltételek, körülmények mellett a több generációs együttélés, köthetők-e település-szerkezethez a különböző modellek, a pályakezdéshez, karrierépítéshez jellemzően milyen lakhatási igények társulnak

    A gazdaság a lakhatás, a lakástulajdon-formák összefüggései.

Ezt az összefüggést a gazdaság működőképessége viszonylatában azért szükséges vizsgálni, mert válasz kapunk arra, hogy mennyiben alkalmasak a pillanatnyi lakástulajdon-viszonyok kiszolgálni a gazdaság munkaerő igényét. Nevezetesen tud-e ott lakni, és milyen feltételek körülmények között a munkavállaló, ahol munkalehetőség van, vagy fordítva, van-e ott munkalehetőség, ahol a munkavállaló lakik. És mindez, hogyan függ össze a tulajdonviszonyokkal? Hazánkban, különösen a rendszer-váltáskori lakásprivatizáció következtében, a lakásállomány magántulajdona vált jellemzővé. Ez a helyzet viszont létrehozta a modern, -de nevezném inkább mai viszonyaink melletti – „röghöz-kötöttséget”. Itt lakom, de nincs munka, vagy lenne munka, de nincs hol laknom. Ebből persze következik az irány is: a munkaerőhöz telepítetett munkahely, vagy a munkahelyhez kínált lakhatási lehetőség, de itt kapcsolható a távmunka lehetősége is. Lényeg: ebben a vonatkozásban a rugalmasság, a mobilitás lehetősége.

    a támogatási rendszerek és a lakhatás, ha támogatás, akkor mit és hogyan?

Belátható tehát, ha a lakás, még-inkább a lakkhatási körülmények alakulása ennyire meghatározó tényező a gazdaság fejlődése szempontjából akkor, legalább a pályára állításig, támogatni lenne szükséges. Eldöntendő viszont, hogy mit, hogyan, mennyire és kiket. És itt csatolhatók vissza az előzőekben vizsgált összefüggések.

Ha van a demográfiai helyzetre hatása a lakhatási körülményeknek, akkor van értelme az ezt szolgáló támogatásnak. Ez a támogatás viszont a célzott alanyokra tekintettel (alkotmányos okokból) csak alanyi jogon (minden élve-születés) lenne adható. Ugyanakkor az egyidejű felhasználhatóság mértéke, illetve az egymást követő felhasználás közötti idő szabályozásával a költségvetésre gyakorolt hatása szabályozható.

         Ha van a gazdaság működőképességére hatása a lakhatás körülményeinek, akkor ezt a hatást, szükség és igény szerint lehet erősíteni. Valószínűsíthető, hogy e hatásrendszer alakítása a legbonyolultabb és legnagyobb figyelmet igénylő tennivaló. Ugyanakkor eszköz számtalan, a jövőnk szempontjából megkerülhetetlen feladat kezelhetőségéhez. Ilyenek például :

-foglalkoztatás: részben a képzetlen munkanélküliek bevonása, akár a közmunkaprogram keretében, de az építőipari kapacitás növelésén keresztül általános foglalkoztatás-növelő hatás.

-szociális ellátás: a munkalehetőségek biztosításával szociális ellátást csak, a valóban erre szorulóknak kellene biztosítani.

-környezet-használat, energia-gazdálkodás: a lakásállomány fenntartását (felújítás) és az új építést energia-hatékony technológiák alkalmazásával lehet és kell ösztönözni. (hatás: a kiszolgáló háttéripari kapacitás növekedése, a lakásfenntartási költségek csökkenése,a környezet-terhelés csökkenése, a fajlagos energiafelhasználás csökkenése, stb..

Jól érzékelhető tehát, a szükséges hatások elérésének ösztönzésére eszköz lehet a támogatások különböző formájú alkalmazása, de feltétel, hogy a cél-rendszer egésze ki legyen dolgozva és a beavatkozások hatásai modellezve legyenek. Csak egyes elemek önkényes és ötletszerű változtatása az egész rendszerben okoz zavarokat, vagy teszi azt működésképtelenné. Témánkra alkalmazva tehát a kifejtetteket, a gazdaság és lakhatás viszonyában, ha támogatással akarunk szabályozni, ösztönözni, akkor nem ragadhatunk ki egyes elemeket (csak új lakás, csak felújítás, csak bizonyos technológiák, csak lakás stb.). Következésképpen, egyidejűleg kell támogatni az energia-takarékos felújítást, építést (állagmegóvás, új építés, környezet-terhelés szabályozása, foglalkoztatás, stb.), a lakás-bérleti díjat (foglalkoztatás, munkaerő mobilitása, gazdaság „fehérítése”, stb.). De, a rendszer működőképessé tételéhez egyidejűleg szükséges támogatni a munkanélküliek képzését, átképzését, az így rendelkezésre állók foglalkoztatását. A támogatások mértékét, időbeli lefolyását a modellezés eredménye alapján lehet meghatározni, a támogatások módját a célhoz igazítva kell megválasztani ( pld.: a munkanélküli képzése, átképzése a közmunka keretében, de az ennek során megépített és részére biztosított lakás használati díja részbeni elengedése már támogatás).

Remélem sikerült érzékeltetnem, hogy a lakhatás lehetősége és minősége hogyan függ össze a gazdaság működésével, az emberek életminőségével. Szabad, illetve lehet-e, netán érdemes-e bizonyos össztársadalmi, de mindenképpen valós és szükséges érdekekért, különböző támogatásokkal ezen összefüggésekbe beavatkozni, azt befolyásolni?

 

A kifejtettekből következik:

A célhoz szükséges mértékben és ideig, a célnak legmegfelelőbb módon, nyilvánosan és átláthatóan, rendszeres ellenőrzés mellett a lakhatás rendszer-szerű támogatása nem kerülhető meg.


Dr. Pápai László

Lehet Más a Politika

önkormányzati képviselő-jelölt

4. sz. választókerület  (belváros ÉNY-i része)

 

Szólj hozzá!

Címkék: politikai program dr pápai lászló

A bejegyzés trackback címe:

https://szszblmp.blog.hu/api/trackback/id/tr632317508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.