Rovatok

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei LMP tagjaink blogja

Közélet! Vélemény! Lehet más a politika!

események

2011.03.10 Nyíregyháza, Luther u 5. Rolling Rock Söröző LMP klub Schiffer Andrással

fótóalbum

SZSZB LMP a facebookon

Friss topikok

Lmp történet

2009.12.03. 10:26 prixi

A kezdeményezés a Védegylet és a hazai zöldmozgalom más meghatározó szervezeteinek néhány vezetőjétől indult 2007 szeptemberében. A zöldeken kívül legelőször más területeken működő civil szervezetek tagjait kerestük meg. Sokan közülünk jogvédő, szociális, városvédő szervezetekből, helyi ifjúsági, kulturális és közösségfejlesztő egyesületekből jöttek. Ez a civil háttér biztosított eleinte országos hálózatot a szervezéshez, amely azonban hamar túlterjedt a civil aktivisták körén.

A szocialistákból és a szabaddemokratákból kiábrándult alapjogi liberális-baloldali, és a jobboldali pártoktól elfordult, a zöld értékeket és a társadalmi szolidaritást fontosnak tartó, mérsékelt, közösségelvű konzervatív értelmiségiek egyaránt megtalálhatók a tagjaink között. Megvannak a szakpolitikai munkához szükséges szakismeretekkel rendelkező emberek is: közigazgatási szakemberek, kutatóintézetek munkatársai, közgazdászok, jogászok, szociológusok, vidékfejlesztési szakemberek, politológusok. Közösen, több mint negyven szerzőtárs közreműködésével megfogalmaztuk, hogy milyen elvi alapokban tudunk egyetérteni a közös politikai fellépéshez. Ezt az értékszintézist rögzíti az Alapító Nyilatkozatunk.

 

A szervezet céljai egy mintegy ötvenoldalas, hét cselekvési tervből álló dokumentumból lehet megismerni, ami számba veszi az ország legnagyobb problémáit, és bemutatja, hogy az LMP milyen eszközöket lát alkalmasnak a megoldásukra.

 

Az LMP olyan politikai erő kíván lenni, amely a mai terméketlen és kiábrándító közéleti megosztottságot meghaladva az ország minden polgára számára egyforma boldogulási esélyeket, élhető környezetet és tiszta közéletet teremt. A választók azonban ezúttal nem egy politikai készterméket, hanem valódi részvételi lehetőséget kapnak. A kezdeményezés részletes programját nyilvános vitafórumok nyomán fogjuk véglegesíteni. A szervezet akkor lehet sikeres párt, ha sikerül megmozgatnia az emberek fantáziáját, és tevékenyen be is kapcsolódnak a változások előidézésébe.

 

Ma az egész országban érezhető igény van a megújulásra, ezt jelzi a mindkét politikai oldalt elutasítók és a bizonytalan szavazók rendkívül magas aránya is. Az állampolgárok a közügyektől elfordulva ellenőrzés nélkül hagyják a politikát, a gazdaság a korrupció foglya, a biztos megélhetés pedig egyre többek számára elérhetetlennek tűnik. Az egyenlőtlenségek elfogadhatatlan méreteket öltenek, miközben a közterheket viselő szűk rétegről nem lehet több bőrt lehúzni. A gyengén képviselt közérdekkel szemben könnyen érvényesülő szűk csoportérdekek tönkreteszik körülöttünk a környezetet, és veszélyeztetik utódaink életlehetőségeit.

 

A közéletben új értékekre és szereplőkre van szükség, mivel a mostani parlamenti pártok láthatóan nem képesek megfelelő válaszokat adni ezekre a problémákra.

 

A kiutat a szervezet a fenntarthatóság, az igazságosság és a részvétel értékeinek következetes képviseletében látja. A cselekvési terv nem egy-két kiszemelt választói csoport körüludvarlását szolgálják. Számottevő változásokat akarunk elérni többek között a társadalmi szétszakadás visszafordításában, a vidék problémáinak megoldásában, a tiszta közélet, a kiszámítható gazdaságpolitika, a kormányzati felelősség és az egészséges környezet megteremtésében.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lmp

A bejegyzés trackback címe:

https://szszblmp.blog.hu/api/trackback/id/tr891570687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.